Waga elektroniczna to jedno z urządzeń peryferyjnych, które przedsiębiorca może wdrożyć w swojej działalności. Technologia tego typu okazuje się niezbędna w szczególności wtedy, gdy oferowany asortyment wymaga wykonywania pomiarów masy, a więc m.in. w sklepach spożywczych. Jednak nie tylko tam… Wagi elektroniczne są też wykorzystywane np. w przemyśle i logistyce, a to z kolei sprawia, że wśród dostępnych urządzeń znajdziemy obecnie różnego rodzaju rozwiązania technologiczne.
Wybór wagi elektronicznej, podobnie jak każdego urządzenia dla firmy, powinien być podyktowany potrzebami konkretnej działalności gospodarczej. Dlatego też w pierwszej kolejności należy ustalić, jakiego rodzaju technologia pomiarowa będzie najlepszym rozwiązaniem. A obecnie przedsiębiorca może zdecydować się m.in. na wagę prostą, kalkulacyjną, do zabudowy lub etykietującą. Co więcej, w ofercie dostępne są urządzenia multimedialne, platformowe oraz tzw. wago-skanery. Innymi słowy, wybór rozwiązań technologicznych dla firm jest naprawdę spory, a modele reprezentujące konkretne grupy różnią się także parametrami użytkowymi, gabarytami czy zakresem oferowanych funkcji.
Podstawowy typ wag elektronicznych, które często są też nazywane urządzeniami kontrolnymi. Wynika to, rzecz jasna, z najczęstszego zastosowania takich technologii pomiarowych. Wagi proste służą bowiem przede wszystkim do szybkiego kontrolowania masy produktów. Nie oznacza to jednak, że ich funkcjonalność nie obejmuje innych opcji. Wiele modeli z tej kategorii zapewnia dodatkowo m.in. liczenie sztuk, skonfigurowanie tary, zdefiniowanie limitów wagowych czy automatyczne zerowanie pustej szalki. Co więcej, wśród urządzeń typowo kontrolnych znajdziemy również takie, które wyróżniają się zwiększoną szczelnością oraz wytrzymałością na uszkodzenia. Dodatkowym atutem wag prostych jest też często możliwość działania na zasilaniu akumulatorowym.
Cechą charakterystyczną każdej wagi kalkulacyjnej jest funkcja przeliczania pomiarów masy na kwoty do zapłaty. Dzięki temu modele z tej kategorii sprawdzają się doskonale m.in. na stanowiskach sprzedażowych w sklepach czy placówkach gastronomicznych. Co więcej, w przypadku wielu wag kalkulacyjnych standardem jest współpraca z kasą fiskalną lub komputerem, jak również opcja zdefiniowania bazy towarowej oraz klawiszy funkcyjnych. Mowa więc o bardziej zaawansowanej funkcjonalności, niż ma to miejsce np. w urządzeniach kontrolnych. Wagi kalkulacyjne są też często dostępne w dwóch wariantach konstrukcyjnych - płaskim lub z wysięgnikiem. A to z kolei sprawia, że można je jeszcze lepiej dopasować do miejsca pracy.
Urządzenia przeznaczone do pracy w zabudowie są zazwyczaj dzielone na dwie oddzielne podgrupy. Do pierwszej zaliczamy same wagi, w przypadku których główną funkcjonalnością jest wykonywanie pomiarów masy. Mowa więc o nieco „uproszczonym” rozwiązaniu technologicznym. Natomiast w drugiej znajdziemy urządzenia zintegrowane ze skanerem kodów kreskowych. W związku z tym, wybór odpowiedniego typu wagi będzie zależał od oferowanych produktów oraz tego, czy przed zważenie towar powinien najpierw zostać zidentyfikowany w systemie sprzedaży. W obydwu przypadkach można jednak liczyć na to, że urządzenie do zabudowy pozwoli zaoszczędzić cenną przestrzeń na stanowisku obsługi klientów.
Wszystkie wagi etykietujące wyróżniają się w szczególności tym, że posiadają wbudowany mechanizm drukujący. To dzięki niemu zapewniają wystawianie różnego typu wydruków dotyczących wykonywanych pomiarów. Etykiety emitowane przez wspomniane wagi mogą bowiem zawierać zarówno kody kreskowe (1D lub 2D), jak i szczegółowe informacje na temat oferowanych produktów, m.in. ich nazwy, pełny skład, alergeny czy datę zdatności do spożycia. Ponadto, urządzenia z tej kategorii, podobnie jak kalkulacyjne, występują często w różnych wariantach konstrukcyjnych, zapewniają zaprogramowanie bazy towarowej oraz pozwalają na korzystanie ze skrótów klawiszowych. A osobną podgrupę wag etykietujących stanowią nowoczesne modele multimedialne. W przypadku takich urządzeń dodatkowym udogodnieniem dla użytkownika jest m.in. panel dotykowy.
W przypadku tej kategorii mamy do czynienia z urządzeniami, które pod różnymi względami są przystosowane do ważenia ciężkich i obszernych gabarytowo obiektów. Dlatego też modele platformowe są z powodzeniem wykorzystywane m.in. na zapleczach sklepów oraz w hurtowniach, zakładach przemysłowych, magazynach czy firmach zajmujących się logistyką. Natomiast ich przystosowanie do pracy z ciężkimi obiektami wynika nie tylko z wysokich zakresów pomiaru (nawet do 300 kg), ale także z odpowiedniej wytrzymałości oraz stabilności. Poza tym, wagi platformowe posiadają duże szalki, co z kolei sprawia, że można na nich bez problemu postawić przedmioty o większych wymiarach.
Warto również pamiętać o tym, że w wielu biznesach dobrym rozwiązaniem okazuje się wdrożenie dwóch lub nawet trzech typów wag elektronicznych. Wówczas, przykładowo, urządzenie kalkulacyjne, do zabudowy lub etykietujące będzie wykorzystywane na stanowisku obsługi klientów, platformowe na zapleczu, a proste do szybkiego kontrolowania masy produktów. Takie połączenie sprawdzi się m.in. w większych sklepach spożywczych lub lokalach gastronomicznych.
Polskie Centrum Kas Fiskalnych
ul. Fosa 41
02-768 Warszawa
tel.: +48 22 550 32 00
warszawa@pckf.pl
pn. - pt. 8:00 - 18:00, sob. 8:00 - 16:00
Polskie Centrum Kas Fiskalnych
ul. Grójecka 122
02-367 Warszawa
tel.: +48 22 550 32 10
warszawa@pckf.pl
pn. - pt. 8:00 - 18:00
Polskie Centrum Kas Fiskalnych
ul. Kosińskiego 21
61-521 Poznań
tel.: +48 61 271 00 00
poznan@pckf.pl
pn. - pt. 9:00 - 17:00
Polskie Centrum Kas Fiskalnych
ul. Miedziana 10
90-038 Łódź
tel.: +48 42 295 50 00
lodz@pckf.pl
pn. - pt. 9:00 - 17:00
Polskie Centrum Kas Fiskalnych
ul. Fabryczna 2
20-301 Lublin
tel.: +48 81 474 00 00
lublin@pckf.pl
pn. - pt. 9:00 - 17:00